Prostovoljstvo

ProstovoljstvoProstovoljno delo je delo, ki ga opravlja posameznik v dobro drugih ali za skupno javno korist brez pričakovanja materialnih koristi. Prednost odnosa med prostovoljcem in uporabnikom v primerjavi z zaposlenimi je v neposrednosti, neformalnosti in manjši časovni omejenosti. Prostovoljni delavci so lahko vsi ljudje ne glede na starost, izobrazbo in poklic. Pomembna je pripravljenost za delo, ki mora izvirati iz humanih pobud.

V Doma starejših občanov Ljutomer prostovoljno delo izvajamo že od začetka. Naši prostovoljci so učenci, dijaki in odrasli posamezniki, ki so se z odgovornostjo odločili, da s svojimi dejanji naredijo nekaj koristnega za druge in tudi za sebe. Prostovoljstvo v našem domu poteka kot individualno druženje s stanovalci ali pa kot vodenje skupin za samopomoč ali drugih organiziranih skupin in krožkov. Veseli smo vsakega prostovoljnega delavca, ki se odloči za ta korak ter se pri svojem delu trudimo, da smo jim v pomoč in oporo.

Individualno prostovoljno delo
V Domu starejših občanov Ljutomer prostovoljno delo opravljajo mlajši in starejši prostovoljci, ki stanovalce obiskujejo, se z njimi družijo, se pogovarjajo, jih spremljajo
na sprehodih, jim berejo, pomagajo pri pisanju pisem in jim pomagajo pri drugih drobnih opravilih.

Skupine za samopomoč
Skupine za samopomoč so bile ustanovljene zato, da se tkejo prijateljske vezi s stanovalci prek druženja, pogovorov in petja. Na ta način se ustvarja zaupanje in prijateljstvo med člani skupine. V domu deluje 7 skupin za samopomoč. Vodijo jih prostovoljke zunanje sodelavke ter zaposleni v domu.
Projekt prostovoljnega dela gimnazijcev

Različne skupine prostovoljcev
Z veseljem sprejmemo posameznike in skupine, ki le za en dan ali nekaj ur pridejo v dom z namenom, da nekaj storijo za stanovalce. Pripravljamo in sodelujemo v projektih medgeneracijskega druženja in sodelovanja ter medgeneracijske solidarnosti. Večkrat smo že organizirali celodnevne oblike druženja z različnimi skupinami, društvi, šolami in podjetji ali drugimi zavodi.

Kontaktna oseba za prostovoljno delo je socialna delavka Nataša Šumak, telefon 02 585 11 08, naslov elektronske pošte: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Prostovoljstvo Prostovoljstvo

Prostovoljstvo Prostovoljstvo

Koledar dogodkov

Oktober 2020
P T S Č P S N
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Naročanje na jedilnik